Blog.

FIA TEKI VIRALLISEN ILMOITUKSEN WRC:STÄ uutisen jälkeen kiroilukiellon poistamisesta. Kalle Rovanperä teki yhtäkkiä voimakkaan 5-sanaisen lausunnon.

FIA TEKI VIRALLISEN ILMOITUKSEN WRC:STÄ uutisen jälkeen kiroilukiellon poistamisesta. Kalle Rovanperä teki yhtäkkiä voimakkaan 5-sanaisen lausunnon.

kavilhoang
kavilhoang
Posted underNews

FIA julkaisi 25. huhtikuuta 2025 virallisen tiedotteen, joka vahvisti rallin MM-sarjan (WRC) kuljettajien ilmaisunvapauden laajentamisen. Päätös poistaa tiukka vannomiskielto erikoiskoehaastatteluissa tuli voimaan välittömästi, ja se oli suora seuraus Kalle Rovanperän johtamasta kuljettajien protestista Kenian Safari-rallissa maaliskuussa 2025. FIA:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem myönsi, että kielto oli rajoittanut kuljettajien aitoa ilmaisua, ja uusi linjaus sallii vapaamman kielenkäytön, kunhan se ei ole loukkaavaa tai syrjivää. Päätös on herättänyt laajaa keskustelua, ja Rovanperä tiivisti tunteensa viiteen sanaan: “Fanit ansaitsevat meidän aidon äänemme.”

Protesti sai alkunsa, kun kuljettajat, järjestäytyneinä WoRDA-yhdistykseensä, kieltäytyivät antamasta erikoiskoehaastatteluja Keniassa vastalauseena FIA:n tiukalle linjalle. Taustalla oli Hyundain Adrien Fourmaux’n saama 10 000 euron sakko kiroilusta Ruotsin MM-rallissa helmikuussa 2025, mikä nosti esiin kysymyksen ilmaisunvapauden rajoista. Rovanperä, kaksinkertainen maailmanmestari, otti protestin keulakuvaksi, ja hänen hiljaisuutensa Keniassa sai tuekseen kuljettajia, kuten Takamoto Katsutan ja Thierry Neuvillen. WoRDA:n avoin kirje FIA:lle korosti, että erikoiskoehaastattelut ovat rallin sydän, sillä ne välittävät kuljettajien raakoja tunteita faneille ympäri maailman.

FIA:n tiedotteessa kiitettiin kuljettajia rakentavasta vuoropuhelusta ja painotettiin, että päätös tukee lajin vetovoimaa. Neuvottelut WoRDA:n kanssa aloitettiin viikko Safari-rallin jälkeen, vaikka FIA alun perin suunnitteli käsittelevänsä asian vasta Kanariansaarten MM-rallin yhteydessä. Sovittiin, että kuljettajat voivat käyttää voimasanoja erikoiskoehaastatteluissa ilman sakkojen pelkoa, mutta virallisissa lehdistötilaisuuksissa säilytetään tiukempi linja. Tämä mukailee formula ykkösissä tehtyä ratkaisua, jossa tiimiradioissa sallitaan vapaampi kieli, mutta virallisissa yhteyksissä rajoitukset pysyvät.

Rovanperän viisisanainen lausunto, “Fanit ansaitsevat meidän aidon äänemme”, resonoi vahvasti ralliyhteisössä. Se tiivisti hänen näkemyksensä siitä, että fanit haluavat nähdä kuljettajien aitoa intohimoa ja tunteita, oli kyse sitten riemusta tai turhautumisesta. Rovanperä, joka on tunnettu paitsi ajotaidoistaan myös suorapuheisuudestaan, on noussut kuljettajien äänitorveksi. Hänen managerinsa Timo Jouhki kommentoi Autosportille, että päätös vahvistaa rallin markkinointia, sillä haastattelut ovat avainasemassa lajin tarinankerronnassa ja fanien sitouttamisessa.

Päätös on saanut kiitosta laajasti. Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, entinen WRC-kuljettaja, kutsui sitä voitoksi lajin tulevaisuudelle ja kiitteli kuljettajien yhtenäisyyttä. Neuville, joka on aiemmin kritisoinut FIA:n byrokratiaa, ilmaisi tyytyväisyytensä ja toivoi jatkuvaa vuoropuhelua. Fanit ovat juhlineet uutista sosiaalisessa mediassa, ja erityisesti suomalaiset ovat ylistäneet Rovanperän johtajuutta. Eräs fani kirjoitti X:ssä: “Kalle puhuu, FIA kuuntelee!” Päätöksen odotetaan näkyvän jo Kanariansaarten MM-rallissa 25.–27. huhtikuuta, jossa Rovanperä dominoi avauspäivää Toyotan 1-2-3-4-5-sijoituksella.

Rovanperän rooli ei rajoitu vain protestiin. Hänen suorituksensa Kanariansaarilla osoittavat, että hän on vahvassa vireessä, vaikka Safari-rallin laturivika ja keskeytys jättivät hänet 57 pisteen päähän MM-sarjan kärjestä. Kanariansaarten kapeilla asfalttiteillä hän on osoittanut, miksi häntä pidetään yhtenä lajin suurista. Uusi linjaus antaa hänelle ja muille kuljettajille mahdollisuuden tuoda persoonallisuutensa entistä vahvemmin esiin, mikä voi lisätä rallin suosiota erityisesti nuorten fanien keskuudessa.

FIA:n päätös on askel kohti fanikeskeisempää WRC:tä. WoRDA suunnittelee jatkavansa keskusteluja FIA:n kanssa myös teknisistä säännöistä ja lajin kehityksestä, kuten uusien valmistajien houkuttelemisesta. Rovanperän protesti ja sitä seurannut sopimus osoittavat, että kuljettajilla on voimaa muokata lajia. Kun Kanariansaarten ralli jatkuu lauantaina seitsemällä erikoiskokeella, Rovanperä on jälleen valokeilassa – paitsi ajamisensa myös visionsa vuoksi, joka tuo rallin lähemmäs faneja.